fbpx
Adéla třetinová
osobní rozvoj & fitness

Nové oblíbené recepty – zdravé obědy a večeře

Ahoj! Tak mám tu pro vás další nový článek s recepty. Tentokrát vás zahltím inspirací na zdravé obědy a večeře. Jsou to převážně rostlinné recepty bez masa. Existuje totiž strašně moc receptů na kuřecí maso, na rybu. Například dát si losos s bramborem nebo si udělat kuřecí maso s rýží či těstovinami. Jenže rostlinných receptů není nikdy dost, je stále co vymýšlet – s luštěninami, se zeleninou a tak dále. Takže pojďme na to! 🙂

1) Tempeh s rýží 

Tempeh jsem si poprvé koupila a připravila teprve nedávno. Dřív mě moc nelákal, ale cca před 2 měsíci přišla ta doba, kdy jsem si řekla, že ho konečně vyzkouším. Při prvním ochutnání mi připomínal klobásu nebo špekáček! 😀 Ale musím říct, že je to super náhražka masa, a zároveň fakt rychlé na přípravu. Každopádně ho nechci konzumovat často, jelikož je ze sóji a tu já moc často nechci jíst. 🙂 Ale jednou za čas (stejně jako i tofu) je to super!

rýže, tempeh

  • 50-100 g rýže (vážené za syrova)
  • 50-100 g tempehu
  • mražená zelenina
  • cibulka
  • olivový olej

Na pánvi osmažíme cibulku na olivovém oleji a poté přidáme mraženou zeleninu, kterou podusíme. Jak už je zelenina hotová, tak přidáme tempeh a ohřejeme ho na pánvi společně se zeleninou, ať ho nemáme za studena. Mezitím si uvaříme rýži. Jak je rýže hotová, tak k ní přimícháme tuto směs a můžeme podávat! 🙂 Můžete si do toho vmíchat rajčatový protlak anebo nějaký krémový sýr na dochucení. Jinak solit fakt nemusíte, tempeh je sám o sobě dost výrazný.

2) Pečené brambory s vege nugetkou

Tuhle nugetku či karbanátek jsem uviděla v Bille a hned jsem to musela zkusit. V balení jsou 2 nugetky a na porci vám stačí jedna. Je to vegetariánský výrobek a musím říct, že to je naprosto výborné! Nugetka je plněná sýrem a špenátem, fakt to chutná suprově.

vegan garden gourmet recept

  • 200-400 g brambor (vážené za syrova)
  • mrkev, brokolice, květák – záleží na vás
  • olivový olej
  • grilovací koření
  • 1 nugetka z Billy od značky Garden Gourmet

Nakrájíme si brambory a dáme společně se zeleninou na plech vystlaný pečícím papírem a celé to zakápneme olivovým olejem. Posypeme špetkou grilovacího koření – jak brambory, tak zeleninu. Brambory i zelenina se peče cca 30-40 minut. Než je budeme vyndávat z trouby, tak na posledních 15 minutek tam vložíme nugetku, aby se ohřála. Polovinu času z jedné strany a poté otočíme na druhou stranu, aby se pořádně ohřála. Vualá máme rychlý, úžasný, vegetariánský a především chutný oběd! 🙂 Fakt doporučuji tyto nugetky z Billy vyzkoušet.

3) Česnekačka

Tak dámy a pánové, tento recept jste možná nečekali, že? 😀 Musím se přiznat, že česnekačku jsem měla asi snad poprvé v životě a to před 2 týdny. Byla jsem totiž po dlouhé době nachlazená a mamku napadlo, že uděláme česnekačku, která mě fakticky postavila na nohy a bylo mi po ní lépe. Zjistila jsem, že je to opravdu rychlá, chutná a zároveň zdravá polévka. Tudíž proto se o ní chci s vámi podělit. Vím, že spoustu z vás ji určitě znáte, ale možná jste na ni zapomněli. A tak vám ji chci připomenout, protože takové rychlé recepty a zároveň dost zdravé pro naše tělo, se vždy hodí! 🙂

česnekačka - zdravé recepty

  • 5-10 stroužků česneku
  • 1 vejce
  • olivový olej
  • koření – sůl, pepř, majoránka

Dáme do hrnce vařit vodu a přidáme špetku soli, pepře a hlavně majoránku. Můžete přidat i jiné koření, záleží na vás. Ale majoránku opravdu doporučuji dát, dělá to tu polévku jedinečnou. 🙂 Dále dáme 1 lžičku olivového oleje a úplně na závěr do ní vmícháme vejce a přidáme stroužky česneku. Čím víc jich dáte, tím je česnekačka silnější! 😀 A můžeme podávat! Doporučuji ji jíst hned po uvaření a teplou, fakt to bodne. Můžete si k ní dát opečené celozrnné toasty, ale jelikož já moc nejím ultrazpracované výrobky a pečivo, tak jsem si k ní dala křupavé kukuřičné krekry. Ty taky moc často nejím, ale k tomuto se to fakt hodilo. 🙂

4) Vege těstoviny

Těstoviny jdou přichystat i bez masa i bez tuňáka a to na milion způsobů! 🙂 Dělám je často promíchané s hummusem, chutná to fakt skvěle. Taky je dělám třeba s kozím sýrem, Feta sýrem anebo je promíchám se sýrem Cottage, mňam.

vege těstoviny

  • 50-100 g celozrnných těstovin (vážené za syrova)
  • 100 g hummusu/100 g kozího sýru/100 g Feta sýru/1 kelímek Cottage
  • zelenina

Tenhle recept je naprosto easy! Uvaříte si těstoviny, to je během 10 minut hotovo. No a pak k nim přimícháte buď sýr či hummus. 🙂 Já je opravdu miluju s hummusem, fakt to vyzkoušejte. Kdo neznáte hummus, tak je to pomazánka z cirzny a pasty tahini. Zkoušela jsem jich už strašně moc, ale nejvíc mi chutnají hummusy z Lidlu (olivový a rajčatový). Nebo je můžete promíchat s jakýmkoli zmíněným sýrem. V létě vás to krásně osvěží. No a na závěr můžete promíchat se zeleninou – syrovou anebo mraženou podušenou.

5) Čočka, lusky, tempeh a žampióny

Tento recept jsem zkoušela zrovna teď o víkendu. Čočku jsem měla vařenou takhle na zdravo asi tak po druhé v životě. 😀 A můžu říct, že mě to příjemně překvapilo. I když se to nezdá a ani to nevypadá chutně, tak to dobré opravdu je. Čočka obsahuje i bílkoviny, ale je největším zdrojem sacharidů. Proto si k čočce ještě dejte nějakou formu bílkoviny. Například vajíčko, maso, sýr anebo tempeh jako já tady.

čočka, tempeh, vegan

  • 50-100 g čočky (vážené za syrova) – já měla koupenou gurmánskou čočku, kde byl mix čočky tmavé i červené a zároveň malé kousky sušených rajčat
  • 50-100 g tempehu
  • mražené fazolové lusky
  • žampióny
  • cibulka
  • olivový olej

Uvaříme si čočku v hrnci dle návodu. Potom si na pánvičce osmažíme cibulku na olivovém oleji a přidáme mražené fazolové lusky, aby se krásně podusily. Jakmile jsou lusky dostatečně podušené, tak k nim přidáme uvařenou čočku. Tu můžete klidně trochu posolit a přidat trochu pepře. A proč lusky do čočky? Protože jsme byli s mamkou na obědě v jednom úžasném vege bistru a měli tam čočku s lusky. Chutnalo to opravdu skvěle, tudíž jsme si tuhle kombinaci chtěli udělat i doma! 🙂 A teď je na řadě tempeh se žampióny. Dáme si na pánvi cibulku a osmažíme na olivovém oleji a přidáme žampióny. Jak jsou žampióny již měkké, tak přidáme tempeh, ať se ohřeje. No a pak můžeme servírovat. Čočku s lusky a k tomu tempeh dělaný se žampióny. Ty chutnají s tempehem fakt dobře, napadlo mě je zkusit k tempehu a byla to super kombinace. Můžete servírovat se zeleninou.

A jsme u konce

Tak to máme pro dnešek vše! 🙂 Věřím, že jste načerpali zase nějakou novou inspiraci do receptů. Recepty si můžete upravovat i podle sebe. Hlavně aby vám chutnalo a jedli jste zdravě. Nezapomeňte se podívat na předešlý článek, kde najdete dalších spoustu zdravých receptů. Pokud chcete mít mé recepty u sebe, tak neváhejte a pořiďte si mou Motivační kuchařku. V ní najdete ne jen recepty, ale taky hlavně teorii o zdravém stravování a ukázkové jídelníčky, takže budete mít ve stravě přehled a podaří se vám tak změnit vaši postavu k lepšímu. Pro ty z vás, kteří chtějí svou postavu i formovat a konečně zažít výsledky, tak se vrhněte do Programu Vysněné Tělo.

Moji další tvorbu můžete sledovat na mém YouTube kanálu, kde přidávám videa o osobním rozvoji, motivaci a zdraví. A na mém Instagramu můžete sledovat mé každodenní činnosti v InstaStories. Tak pá a s láskou, Adéla.

Pokud Vám pomáhají mé články, videa, meditace a další má tvorba, tak mě můžete podpořit příspěvkem. Vážím si jakékoli částky a mockrát Vám děkuji. Díky tomu můžu pro Vás i nadále tvořit věci, které Vám budou pomáhat, motivovat, inspirovat a vzdělávat Vás.
Mé číslo bankovního účtu: 276792731/0300
Děkuji, děkuji, děkuji. ♥

-Jak mohu pomoci? Program meditací, Program změny těla, Motivační kuchařka– klikni ZDE
-S jakýmikoli dotazy mě můžete kontaktovat na e-mailu: tretinova.adela@seznam.cz
-Chci sledovat všechny články – klikni ZDE
-Rady, tipy, recepty a můj každodenní život v InstaStories na mém Instagramu
-Má videa najdete tady na mém YouTube kanálu

zdraví, sport, cvičení

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *