fbpx
Adéla třetinová
osobní rozvoj & fitness

Nové oblíbené recepty – vegetariánské a veganské

Ahoj! 🙂 V dnešním článku vás chci seznámit s mými novými oblíbenými recepty. Kdo mě znáte již delší dobu, tak víte, že ráda vytvářím zdravé recepty. Hlavně ale rychlé, cenově dostupné a zároveň chutné! Proto tady najdete ty nejnovější, které mi opravdu chutnají a chci se o ně s vámi podělit. Chutnají nejen mě, ale i mému okolí a to je výhra! 😀 Kdo z vás je vegetarián či vegan, tak bude jedině rád. Tyto recepty jsou totiž vegetariánské a veganské, protože jsem si v poslední době tuto stravu dost oblíbila. Všechny recepty, které tady najdete jsou mé vlastní.

1) Kokosové kuličky – veganské

Poslední dobou mě moc baví vymýšlet především rostlinné recepty. Proč? Protože rostlinná strava dělá mému tělu dobře. Zlepšila se mi má pleť, mé trávení a spoustu dalších věcí. Cítím se po takovém jídle opravdu dobře. A tak vznikly tyhle veganské kokosové kuličky, které připomínají vánoční cukroví! 😀 Jsou úplně sladké a doma hned zmizely, jak všem chutnaly. Takže co budete potřebovat na tyhle super kuličky?

vegan raffaello

  • 100-200g kokosového mléka z plechovky 
  • 3 lžíce arašídového másla (kvalitního s obsahem 100% arašídů)
  • 1 lžička holandského kakaa
  • 1 lžička skořice
  • hrst datlí (kupujte nejlépe v Lidlu)
  • libovolné množství strouhaného kokosu (na obalení)

Kokosové mléko smícháme s arašídovým máslem, kakaem a skořicí. Tahle směs je sama o sobě celkem bez chuti, a tak na řadu přicházejí datle! Datle teď dávám téměř pořád do sladkých receptů, protože ony svou chutí připomínají karamel, jsou opravdu super. Některé bývají tuhé, a proto kupujte datle z Lidlu, protože jsou krásně krémové a opravdu takové karamelové. Nicméně datle vložíme do misky, přidáme trochu horké vody, aby se ještě víc rozmočily do karamelova a rozmixujeme je tyčovým mixérem. Jak je máme rozmixované, tak je přidáme ke směsi. Tuhle směs teď dáme na chvíli zatuhnout do mrazáku, protože je dost tekutá, takže by z ní kuličky ještě nešly tvarovat.

Po 20-30 minutách směs vytáhneme, tvarujeme kuličky a obalujeme v kokosu. Poté dáme ještě do lednice, aby ještě více zatuhly. Pokud to ale nevydržíte, tak je můžete hned spapat, protože chutnají úžasně! 😀

2) Vege rizoto

Tohle rizoto budou zbožňovat všichni vegetariáni, to mi věřte. Je to opravdu rychlé a zároveň tak moc dobré!

  • 50-100g cizrny z plechovky 
  • 50-100g rýže
  • mražená zelenina
  • olivový olej
  • rajčatový protlak
  • feta sýr/balkánský sýr/parmezán

Jako první si uvaříme rýži. Poté dáme na pánvi podusit mraženou zeleninu na kapce olivového oleje. Jakmile je zelenina hotová, tak k ní přidáme cizrnu, kterou osmahneme spolu se zeleninou. Stačí na pár minutek, zkrátka aby byla i cizrna teplá a ne studená. K cizrně můžete přidat i žampiony. Já je taky přidávám a je to s nimi ještě více chutnější. Tuhle směs přidáme k rýži, promícháme s 1-2 lžícemi rajčatového protlaku – můžete dát i víc anebo můžete trochu kečupu.

A na závěr posypeme oblíbeným sýrem, který tomu dodá ještě větší chuť! Já dávám sýr Feta, protože kravské mléčné výrobky omezuji. Sýr Feta je z ovčího a kozího mléka a jeho chuť je nepopsatelná! Chutná fakt parádně, určitě vyzkoušejte. Za nejlepší cenu ho seženete v Bille.

3) Cizrna v lahodné omáčce

Recept je podobný tomu výše, akorát to není úplně rizoto, jelikož v něm není zelenina. Místo ní se totiž tento recept chlubí skvělou omáčkou, která dodá cizrně šmrnc! 🙂

  • 50-100g cizrny z plechovky 
  • 50-100g rýže
  • olivový olej
  • 50g kokosového mléka z plechovky
  • 1-2 lžíce arašídového másla
  • špetka kurkumy

Možná si teď říkáte, že ty ingredience vypadají fakt divně. Máte pravdu, je to zvláštní, ale v praxi je to úžasné! Jakmile se totiž tato směs převede do praxe a reálně uvaří, tak uvidíte, jak skvěle to chutná. Takže opět uvaříme rýži. Na pánvi dáme kapku olivového oleje a osmažíme cizrnu. Chvilku jí promícháme a poté přidáme kokosové mléko, arašídové máslo a na závěr špetku kurkumy.

Pokud doma nemáte arašídové máslo, tak nevadí. Tahle směs je úžasná jen s kokosovým mlékem a kurkumou. Směs pořádně promícháte na pánvičce s cizrnou a poté všechno naservírujete na rýži. Opravdu vyzkoušejte a uvidíte tu lahodnou a exotickou chuť! 😀

4) Nejrychlejší sušenky – veganské

Tyhle sušenky si fakt zamilujete! Stačí smíchat 3 ingredience a zdravé mlsání je na světě! Tak co, jste zvědaví, z čeho všeho jsou? Už se vám sbíhají sliny, hihi?

  • 50g ovesných vloček
  • odměrka veganského proteinu (já mám od značky VanaVita příchuť banán a jahoda)
  • 2 velké lžíce arašídového másla

Do misky nasypeme ovesné vločky, protein (nemusíte dávat veganský, můžete dát klasický protein) a zalijeme horkou vodou, aby se směs krásně slepila. Nemusíte dávat moc vody. Stačí maličko, jen aby se to slepilo. Hlavně aby to nebylo moc tekuté. Poté přimícháme arašídové máslo, můžete klidně víc lžic. 🙂 Pořádně promícháme. Já jsem do nich vždy přidávala med, krásně je osladí. Pokud chcete, aby byly úplně vegan, tak med dávat nemusíte anebo můžete dát například datlový sirup, mňam. Tvarujeme kolečka na plech vystlaný pečícím papírem a pomazaný kokosovým olejem a pečeme na 180 stupňů tak 15-20 minutek.

Jde to ale i bez pečení! Když bylo venku teplo, tak jsem mělo chuť na něco ledového. A tak jsem tuto směs dala do formičky na dort, dala do mrazáku a užívala jsem si CHLAZENÉ SUŠENKY. 😀 Chutnalo to fakt dobře, určitě vyzkoušejte jak teplou tak studenou variantu.

5) Karamelové košíčky

Tyhle košíčky jsou opravdu slast. Je to opravdu nebe v puse. 😀 Jsou opět z pár ingrediencí, ale jejich chuť připomíná luxusní zákusek. Chutnaly celé rodině a doma během chvilky zmizely! Takže je musím doma opět brzy udělat.

  • 50g ovesných vloček
  • arašídové máslo
  • 1-2 lžíce skořice
  • 1 lžička medu
  • 50g datlí (opět nejlépe z Lidlu)
  • 1 čtvereček vysokoprocentní hořké čokolády

Do misky dáme 50g ovesných vloček, 2 velké lžíce arašídového másla a zalijeme to horkou vodou, aby se vločky rozpustily a nebyly na hrubo a aby nám vznikla krásná konzistence na těsto. Přidáme 1-2 lžíce skořice a 1 lžičku medu. Celé promícháme a tohle těsto tvarujeme do formy na košíčky. Pokud takové formy nemáte, tak můžete dát do forem na Cupcaky, ty seženete v hodně obchodech. Formu na košíčky jsem potřela kokosovým olejem a posypala kokosem. Pekla jsem cca 20 minut. Mezitím jsem si udělala karamel. Do misky dáme 50g datlí (opět nejlépe ty z Lidlu), 1-2 lžíce arašídového másla a zalijeme horkou vodou, aby opět vznikla dobrá konzistence a datle se ještě víc staly krémovými. Potom rozmixujeme tyčovým mixérem a pořádně promícháme.

Jak jsou košíčky upečené, tak do nich dáme tenhle karamel a na závěr polijeme roztopenou hořkou čokoládou, jooo! Stačí 1 čtvereček vysokoprocentní hořké čokolády roztopit v mikrovlnce s trochou kokosového oleje. No a pak? Nejlépe dát zatuhnout do lednice, ale pokud to nevydržíte stejně jako já, tak je můžete hned sníst. Jinak košíčků vyšlo dohromady 6. A řeknu vám, že takovou mňamku jsem pěkně dlouho nejedla. Nějaké Milky nebo Nutelly můžou jít do háje, protože toto je něco úžasného. Prostě ty datle udělají fakt karamelovou chuť, je to mazec! 🙂

6) Vege zapékané špagety

Tak tento recept je opravdu výborný! Uvidíte, až vyzkoušíte. Vůbec nepoznáte, že se nejedná o maso. Je to slast, která vás dost zasytí a uspokojí vaše chuťové buňky i přes to, že třeba nemáte rádi zdravá jídla. Tohle totiž není suchá rýže s masem. O tom zdravá strava ani není… Je to o tom, aby vám to chutnalo a bavilo vás to! 🙂

  • 50-100g celozrnných špaget
  • 100g veganského mletého (zakoupíte v Lidlu, najdete to tam v mražáku)
  • pár větviček brokolice
  • olivový olej
  • cibulka
  • rajčatový protlak

Na pánvi podusíme brokolici na cibulce a olivovém oleji. Jakmile je brokolice měkká, tak přidáme veganské mleté, které stačí podusit na pánvi jen na 6-8 minutek. Takže parádní rychlovka, rychlejší a zároveň i chutnější než klasické maso, fakt že jo. Mezitím si uvaříme celozrnné špagety. Jakmile máme špagety uvařené, tak je přidáme na pánvi k brokolici a veganskému mletému a promícháme s rajčatovým protlakem.

Pokud chcete, tak můžete přidat i pár lžic kysané smetany. Doma jsme to tak dělávali s klasickými špagetami. Mamka tam vždy přidala kysanou smetanu a ty zapékané špagety pak byli krásně krémové. Takže můžete přidat i do tohoto receptu, já ji tam přidala chutná to fakt dobře. Ale pokud nejíte mléčné výrobky vůbec, tak nemusíte. Směs pořádně promícháme, dáme do skleněné mísy na pečení a pečeme v troubě na 180 stupňů a cca 30 minut. Poté můžeme podávat. Fakt si to vychutnáte, je to gastronomický zážitek stejně jako recepty výše.

7) Rychlá snídaně na cesty, do školy, do práce

Vím, že spoustu lidí by rádo snídalo, ale nestíhají to. Možná i někteří z vás by rádi posnídali, ale nemáte na to prostě čas. Spěcháte do práce, do školy anebo máte doma děti a na chystání snídaně není čas. Proto vám sem dávám tuto snídani, kterou jsem si naprosto zamilovala. Je výživná, krásně zasytí, ale zároveň ji máte cobydup hotovou a můžete ji jíst i na cestách! 🙂

  • 150-250ml rostlinného mléka (já dávám nejčastěji mandlové mléko z Lidlu, mají ho za super cenu)
  • 1 odměrka proteinu (já mám veganský od značky VanaVita příchuť banán a jahoda)
  • hrst chia semínek
  • oříšky či ořechové máslo
  • ovoce

Rostlinné mléko smícháme ve sklenici s proteinem (nemusíte mít veganský jako já, můžete mít klasický) a chia semínky a máme z toho skvělý ranní shake. Dáte si k tomu hrst oříšků – například kešu a kus ovoce – například banán či jablko nebo já mám třeba i ráda hroznové víno. Dostanete tak výživnou snídani. V ovoci máte zdroj sacharidů a taky hlavně vitamíny. V proteinu i ořeších naleznete bílkoviny. A v ořeších taky naleznete zdroj tuků, který je ale i v chia semínkách, které zároveň obsahují zdroj Omega-3, které v naše těle působí protizánetlivě.

Jestli to chcete ještě rychlejší, tak dejte všechny suroviny do mixéru. Mléko, protein, chia semínka, lžička ořechového másla (ořechy by se asi úplně nerozmixovaly, proto raději máslo) a jeden banán. Všechno rozmixujte, dejte do shakeru a vezměte s sebou na cesty. 🙂 Vualá, máte rychlou a výbornou snídani, kterou můžete kdykoli a kdekoli vypít.

8) Karamelová zmrzlina aneb Carte d´Or – veganská

Tahle zmrzlina jen ze 3 ingrediencí chutná opravdu jako karamelová Carte d´Or. Kdo ji už zkoušel, tak vám to potvrdí taky. Je to nebe v puse a přitom tak zdravé! 🙂

karamelové zmrzlina vegan

  • 200g kokosového mléka z plechovky
  • 70g datlí (opět zakoupíte v Lidlu)
  • 2 velké lžíce arašídového másla

Všechno dohromady rozmixujeme, dáme do mrazáku (stačí na hodinu, ať to není úplně tuhé) a můžete celé sníst! Je to fakt luxusní záležitost takhle zmrzlina. 🙂

Fakt to zkuste!

Věřím, že pokud alespoň jeden recept z těchto všech receptů ochutnáte, tak vám bude moc chutnat. Miluji tyto mé recepty, protože jsou na přípravu rychlé a zároveň chutnají fakt dobře. Zdravé recepty nejsou o tom, abyste jedli jen salátky… Je to o tom, aby vás to bavilo. Mě baví vymýšlet stále nové chutě a hrát si s tím. Proto mi tento zdravý životní styl vydržel a vždy vydrží. Protože mě to baví a především miluji vyživovat mé tělo kvalitně. Lepší si přichystat tyto zdravé recepty, než si kupovat v obchodě něco zdravě se tvářícího, kde najdete přitom tuny cukru, no ne? 🙂 Spoustu zdravých receptů + vše o výživě najdete v Motivační kuchařce anebo v Programu Vysněné Tělo. S láskou, Adéla.

Pokud Vám pomáhají mé články, videa, meditace a další má tvorba, tak mě můžete podpořit příspěvkem. Vážím si jakékoli částky a mockrát Vám děkuji. Díky tomu můžu pro Vás i nadále tvořit věci, které Vám budou pomáhat, motivovat, inspirovat a vzdělávat Vás.
Mé číslo bankovního účtu: 276792731/0300
Děkuji, děkuji, děkuji. ♥

-Jak mohu pomoci? Program meditací, Program změny těla, Motivační kuchařka– klikni ZDE
-S jakýmikoli dotazy mě můžete kontaktovat na e-mailu: tretinova.adela@seznam.cz
-Chci sledovat všechny články – klikni ZDE
-Rady, tipy, recepty a můj každodenní život v InstaStories na mém Instagramu
-Má videa najdete tady na mém YouTube kanálu

karamelové košíčky

One Response

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *